English Version English Version

Noua atractie a Craiovei


Fotografie etnografica in piata Mihai Viteazu

Scris la 18 July 2008 de admin

In acordurile muzicii si pe ritmul jeturilor de apa, ecoul trecutului invaluie, cu frumusetea si simplitatea unor vremuri ce nu mai pot fi recuperate, centrul Craiovei. Cateva sevalete care poarta pe brate o mica parte din istoria satului romanesc stau cu mandrie in lumina si caldura soarelui de vara, in apropierea fantanii muzicale, incercand sa incante privirile trecatorilor si sa le indrepte pasii melancolici spre o mai buna intelegere a oamenilor, locurilor si obiceiurilor.

“Muzeul Olteniei Craiova in colaborare cu Muzeul Etnografic Brasov si Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj – Napoca va invita sa luati parte la expozitia in aer liber „Satul romanesc de ieri si de azi. Expresii. Spatii. Ritmuri. Editia a II a – Transilvania”, care se va desfasura in perioada 16 – 22 iulie 2008 in piata Mihai Viteazul, din Craiova.

expozitie centru craiova

Si anul acesta, dupa cum am promis, readucem muzeul in piata publica prin intermediul acestui proiect cultural interesant si indraznet ajuns la cea de-a doua editie: Transilvania. Jocul sevaletelor si al celor aproape o suta de fotografii readuc la viata o lume a satului transilvan prin covarsitoarea sa coerenta, prin frumusetea sa simpla, dar atat de bogata la nivelul mesajului pe care continua sa il trimita peste ani. Un text despre oameni, locuri, rituri, datini, obiceiuri, toate secvente ale unui mod de viata atat de diferit de cel al lumii dispersat – globalizate in care traim, incat poate parea straniu.

Tocmai poate, pentru a evita fracturarea receptarii, propunem in aceasta editie si fotografii din istoria recenta a satului, incercand sa corelam doua tipuri de realitati. Fotografii la fel de valoroase ca si cele de la inceputul secolului al XX-lea, piese ale unor arhive multimedia extrem de solide apartinand a doua institutii muzeale – reper in lumea muzeologiei romanesti: Muzeul National de Etnografie al Transilvaniei si Muzeul de Etnografie Brasov, parteneri de nadejde in realizarea acestui proiect.

Un experiment cultural care speram sa placa. Asa cum a placut si anul trecut, atunci cand oamenii au intrat in jocul nostru si au calatorit in timp, zambind luminos sau lacrimand cu nostalgie… Depanand apoi amintiri in fata sevaletelor, devenind actori fara voie in aceasta arena a performarii construita de Muzeul Olteniei.

Sursa text: Cimec
Fotografii: Fantanamuzicala.ro

| Imagini | 4 Raspunsuri »

Sunetul muzicii umple orasul

Scris la 18 July 2008 de admin

De cateva zile incoace fantana muzicala din centrul Craiovei nu mai este singura. O noua fantana a fost inaugurata de curand in Craiovita Noua. De dimensiuni mai mici si cu mai putine lumini decat cea din centrul Craiovei, insa cu aceeasi putere de a face serile craiovenilor mai vesele si mai frumoase.

“In seara zilei de marti, 8 iulie ac, pe esplanada din Craiovita Noua, situata între Orizont si Racheta la ora 19.15 erau adunate aproximativ 1 000 de persoane. Motivul? Nu peste multa vreme urma sa inceapa un spectacol artistic al elevilor de la Palatul Copiilor, prilejul fiind unul deosebit: se inaugura fantana muzicala. Programul micilor artisti a continuat cu recitaluri ale solistelor Francesca Parvanescu si Aurora Baran, precum si numere de dans modern si latino. La ora 21.45 publicul, alaturi de primarul Antonie Solomon, a efectuat o scurta numaratoare inversa, la momentul zero jocul apelor fiind pornit in acordurile muzicii. Fantana muzicala din Craiovita Noua este un cadoul pe care municipalitatea il ofera locuitorilor din aceasta zona, acum in miezul verii. Trebuie amintit faptul ca in respectiva locatie, iarna, Primaria Craiova amplaseaza si un orasel al copiilor, astfel ca, de acum locuitorii din acest cartier vor beneficia de o veritabila zona de agrement: un loc de joaca pentru copii si o zona de promenada in care fierbintile nopti de vara vor fi însotite de racoarea apei si farmecul muzicii.” (Sursa: Primaria Craiova)

“Arteziana muzicala din Craiovita a fost pornita marti-seara. Zeci de locuitori ai cartierului au venit sa vada febletea primarului Antonie Solomon, care s-a declarat incantat de jucaria de pe Esplanada. Solomon a spus chiar ca nu va renunta la proiectele fantanilor cantatoare, indiferent cat ar fi acuzat din pricina lor. El s-a declarat convins ca sunt infinit mai multi aceia care se bucura de ele decat ceilalti, care le gasesc inutile. Potrivit edilului-sef al Craiovei, alte doua arteziene sunt in studiu pentru cartierul Rovine, cel mai probabil pe platoul de la Posta, si pentru Piata Garii.” (Sursa: Gazeta de Sud)

| In Presa, Primaria Craiova | Inca nici un raspuns »

Spectacole in centrul Craiovei

Scris la 1 July 2008 de admin

Pe 22 iunie a avut loc in centrul Craiovei langa fantana muzicala un spectacol in aer liber sustinut de Orchestra de Camera a Teatrului Liric. De asemenea, pe 29 iunie Ansamblul de balet al Teatrului Liric a sustinut un spectacol de dans. Mai jos puteti vedea clipuri de la aceste spectacole.

Clipurile au fost inregistrate si publicate de Blogatu

| Video | 2 Raspunsuri »

© 2006-2008 Fantana Muzicala din Craiova

RSS Feed - Comments RSS Feed | Powered by Wordpress