Date Tehnice
Scris la 6 December 2006 de admin1. GIANT PEACOCK TAIL – duza coada de paun uriasa
Cozile de paun sunt ideal construite pentru a avea variatii bruste de inaltime odata cu schimbarile de ritm si sunet sau chiar sa aiba variatii spectaculoase si in conditii de muzica cu tonalitati usoare, apropiate ca nivel.
Aceasta duza coada de paun are 15 duze tip komet si arunca apa pe toata lungimea bazinului fantanii. Inaltimea de refulare este de pana la 7m (4 – 7 m).
2. GEISER – ansamblu 8 duze spumante
Duzele Geiser sunt amplasate pe doua linii in 4 perechi. Fiecare pereche are jocul de apa independent de celelalte 3. Ele sunt controlate sa porneasca rapid unele dupa altele in ritmurile alerte ale muzicii.
Duzele Geiser imprastie in aer un jet format dintr-un amestec de apa si aer – duze spumante.
3. CASCADE – ansamblu 2 duze spumante
Ansamblu format din doua duze Cascade ce pulverizeaza cate o coloana de apa si aer pana la inaltimea de 7m.
Jocurile de apa spumante luminate cu lumina alba sunt ca doua coloane ce se inalta spre cer. Pornirea lor este simultana si pe ritmul muzicii.
4. VULKAN – ansamblu 2 duze multijet
Jocurile de apa sunt in numar de 2, formate din duze Vulkan cu mai multe jeturi de inaltimi diferite pe 4 nivele. Sunt spectaculoase pe muzica pentru ca datorita controlului din tabloul de automatizare ele au jocuri de apa de inaltimi diferite, variabile odata cu intensitatea muzicii dau senzatia ca danseaza.
5. ROTATING – ansamblu 6 duze rotative
Ansamblu format din 6 duze tip Pirouette, amplasate vertical, duze mobile cu o parte de refulare mobila ce se roteste in jurul axei sale, cu un joc de apa mobil in forma de pirueta. Ele dau senzatia ca danseaza, jeturile de apa fiind iluminate intens si multicolor.
6. WATER SCREEN – ecran de apa
Duza ecran de apa este amplasata in centrul bazinului, deservita de o pompa uriasa creeaza un ecran de apa de dimensiuni 20m latime x 10m inaltime, pe care se pot proiecta imagini, raze laser.
7. FAN JET – ansamblu 4 duze gatuite
Aranjamentul din zona centrala format din 4 duze tip Gushing nozzle – duze “gatuite”, arunca apa in cele 4 parti ale bazinului.
Forma jetului de apa, respectiv a jetului este parabolica si consta dintr-o pelicula de apa ce se lateste din zona duzei inspre zona in care atinge luciul apei din bazin, lungimea de refulare a apei este de pana la 6m.
8. SWING SYSTEM – ansamblu 8 grupuri de duze mobile
Swing – leganat, dansat. Duze care se leagana de o parte si de alta a bazinului, sunt importante pentru o fantana muzicala pentru ca danseaza.
Lungimea de refulare este de pana la 3m.
Ansamblul este format din 8 aliniamente cu cate 10 duze fiecare, amplasate in 2 grupuri paralele de cate 4 echipamente, de o parte si de alta a Line Running – ului, perpendicular pe acesta.
9. PEACOCK TAIL – ansamblu 4 cozi de paun
Patru grupuri de duze de tip Peacock tail sunt amplasate in fantana, doua in fata si doua in spatele Peacock Tail Giant.
Ele au jocul de apa la fel ca si Giant Peacock Tail, sunt compuse din cate 11 duze tip Komet cu inaltimea de refulare de la 3 la 5 m.
De asemenea danseaza – cresc si scad pe inaltime pe masura variatiilor intensitatii muzicale.
10. COOL FOG – ansamblu duze ceata
Sistemul duzelor de ceata este amplasat in tot bazinul astfel – in bazinul principal de-a lungul ansamblului Line Running – iar in bazinul exterior de-a lungul inelului.
Efectul de ceata iluminata cu cele 7 culori pe care le au toate lampile din bazine dau un efect de deschidere – inchidere cortina la un spectacol, facand ca fantana sa aiba un aer mistic.
11. LINE RUNNING – ansamblu duze variabile
Punctul central al fantanii arteziene il reprezinta ansamblul format din 2 grupuri a cate 22 duze, amplasate paralel si de o parte si de alta a cozii de paun mare. Fiecare duza este de tip Komet si este controlata de catre o electrovalva submersibila.
Ele pornesc independent, pot porni si se pot opri in cateva fractiuni de secunda, lasand jeturi de diferite lungimi sa zboare si apoi oprindu-se – pana la 6m inaltime. Sunt una din piesele de baza pentru jocurile de apa in ritmul muzicii.
12. RING RUNNING
Ansamblu exterior – amplasat in bazinul exterior format dintr-un inel cu 120 duze spumante deservite de 120 de pompe controlate de variatoare de turatie ce permit pornirea lor pe rand si crearea unor jocuri de apa cu jeturi variabile si cu un efect de valuri – cresterea si descresterea programata a nivelului de refulare a apei la fiecare duza in parte are un efect de sinusoida (asa numitele “valuri” de pe stadioanele de fotbal). Sunt foarte importante pentru melodii cu ritm usor si mediu.
Echipamentele pentru fantana arteziana pot fi amplasate independent pe fundul bazinului.Materialele folosite sunt din inox de inalta calitate. Duzele sunt din tombac si inox. Pompele mari sunt din inox si au un filtru pentru a indeparta riscul blocarii duzelor datorita mizeriilor ce plutesc in apa.
Sistemul de iluminare are rolul de a accentua jocurile de apa, si, datorita faptului ca fiecare reflector subacvatic poate avea lumina de 7 culori se pot creea efecte de lumina care pun in valoare jocurile de apa, rezultand un amestec de efecte cu vapori de apa, apa, lumina, sunet, care dau atata farmec fantanilor muzicale.
Tablourile de control vor fi amplasate in camera tehnica. Tot in camera tehnica se vor amplasa amplificatorul statiei de sonorizare, calculatorul si monitorul de comanda al fantanii arteziene muzicale.
Tablourile de control si automatizare sunt piesa centrala a acestei fintini muzicale. In ele este inclus sistemul de control al muzicii in strinsa legatura cu jocurile de apa. Aici sunt amplasate si automatele programabile si variatoarele de turatie folosite la variatiile de nivel al jocului de apa din inelul exterior. De asemenea software-ul pentru controlul intregului sistem este amplasat in camera de comanda si conectat la tablourile electrice si de automatizare.
Melodiile preprogramate pentru fantana muzicala sunt in numar de 10 dar pot fi programate un numar nelimitat de melodii.
March 8th, 2007 at 4:27 pm
Felicitari! Este o realizare echivalenta cu cea de la 1900-infiintarea Parcului Bibescu/Romanescu/Poporului(de ce am scris asa? pentru ca asa va trebui numit oficial parcul craiovean, la care as adauga si denumirea “Parcul romantic Emil si Jules Redont”; nu schimbati denumirile dupa cum bate vintul istoriei! si, oricum, istoria si poporul le-a consemnat pe toate trei, le-a mentinut pe toate trei; acelasi lucru este valabil si pentru colegiul national Carol I si Nicolae Balcescu — ambele personalitati merita, iar eu am terminat liceul la Balcescu si nu la Carol). Peste timp fintina va intra in oralitate ca “Fintina lui Solomon”, velodromul, “al lui Bulucea” etc. , chiar daca vor primi si aslte denumiri, in functie de partizanatele politice. As vrea ca fintina sa functioneze nu numai cu muzica, ci si cu laserele, cel putin periodic. Sint cel care l-a determinat pe Ceausescu sa infiinteze tranvai in Craiova, catalizindu-l, rugindu-l. Ar trebui continuata actiunea cu firul Gara-Parc, asa cum fusese gindit de catre Ceausescu si de catre altii. Reinfiintati istoricul trenulet al pionierilor (notiunea nu e comunista, apartine vestului salbatic), chiar daca il veti denumi “al copiilor”, cel care lega Parcul de Lunca. Gasiti un loc viran unde sa amplasati o Spirala a istoriei Craiovei, in cochilia careia sa derulati imagini din istoria Craiovei insotite de texte scurte, sintetice. In spatele casei mele este un loc viran, denumit in vechime “Islazul Fintinii” (exista o fintina unde erau adapate vitele care mergeau in tirgul de afara, unde acum este parcul Trandafirilor sau Puskin sau Traian Demetrescu, dracul mai stie!; nici arteziana de acolo daca are apa o luna), pe “islaz” amplasati statuile lui Tudor Vladimirescu si a Imparatului Traian, ca nu se musca, la intersectia strazilor omonime. Deasemenea, ca orasul nostru sa devina “mai turistic”, va rog sa faceti ca Fintina Muzicala sa functioneze si nu sa stea, ca de aia s-a facut, si ginditi-va la un plan, o strategie in acest scop, caci planul si strategia nu-s inventii comuniste, fiindca un comunism adevarat nici n-a fost nicicind, niciunde in lume (abia acum s-a “materializat virtual” pe Internet, in toata lumea. Si daca a invins comunismul asa si nu altfel, chiar si condamnat de nestiutorii de carte sau de cei cu aere, va rog sa nu va mai jucati cu cuvintele si sa vaduviti de istorie Parcul, Colegiul, Fintina, Craiova chiar! Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit aceste rinduri si, mai ales, daca le-ati inteles cum as fi vrut, al Dvs. Savin BADEA
April 3rd, 2007 at 12:43 pm
PS la articolul de mai sus.Catre Craioveni:
Pentru ca in Romania n-am noroc sa public din poeziile mele – toti editorii cer bani, iar la care nu cer n-am inca acces – am fost nevoit sa ma adresez romanilor din Canada, astfel am reusit sa public pe http://www.atheneum.ca ,la Cenaclu – dati clic acolo sa vedeti ce scrie un concetatean de-al Dvs.Cu multumiri anticipate, in cazul ca mi-ati citit versurile. Nu veti regreta. Cindva voi scrie si despre fintina o poezie. Cu drag, Savin Badea
April 3rd, 2007 at 2:00 pm
a fost o adevarata placere sa va citesc poeziile… si abia o astept pe cea despre fantana sa o putem adauga pe site 🙂
May 17th, 2007 at 7:37 am
nu prea va plac criticile! pai normal! nu va place sa evoluati! CENZURA FRATE! INTR-O TARA DEMOCRATICA!FELICITARI! SUNTETI EXTRAORDINARI!
May 17th, 2007 at 7:51 am
Daca unii oameni din tara asta ar avea putin mai mult bun simt nu ar exista cenzura… dar cum lipseste cu desavarsire… ce sa ii faci…
P.S. iti fug oile tot ocupandu-te de fantani
May 19th, 2007 at 3:48 pm
Multumesc, Alexandra (la punctul 3)
Despre ce oi vorbiti? (la punctul 5)”La Stina” este vorba despre un nume hazliu dat unei cazarme imaginare. Nu e o parodie, ci prelucrarea unei snoave vechi – pe care o voi publica in completarea poeziei, daca cei de la Atheneum vor voi. Multumesc Dvs., singurul meu cititor care m-a bagat in seama.Al Dvs., Savin Badea.
May 20th, 2007 at 7:13 am
Aluzia e fina.Atit.
May 20th, 2007 at 12:11 am
Domnule Savin Badea,
La punctul 5 era o gluma adresata lui “badea ioan de pe deal”, celui de la punctul 4, care a adaugat pe site niste comentarii destul de nepoliticoase folosind cuvinte jignitoare si care acum se revolta ca i le-am sters.
“CENZURA FRATE! INTR-O TARA DEMOCRATICA!FELICITARI! SUNTETI EXTRAORDINARI!”
Ceea ce nu intelege este ca democratia nu are ca sinonim lipsa de respect.
June 3rd, 2007 at 4:24 pm
Cat a costat totul?
June 11th, 2007 at 5:22 am
Ce conteaza cat a costat oricum nu-i din buzunaru’ lui Solomon.Tot contribuabilul saracu….
June 13th, 2007 at 4:06 pm
ce vreti sa spuneti ca fantana nu functioneaza?atunci de ce ati mai facut un proiect de asemenea anvergura cand noi nu ne putem bucura de jocul superb de lumini ,de muzica ,de imagine? de ce se investesc atatia bani fratilor ,ne inecam la mal ca intotdeauna ,PACAT!
June 24th, 2007 at 7:32 am
dar alta muzica nu se poate ? ne-am saturat deja aceiasi muzica in fiecare seara la fantani … bosorogilor le place, tinerii stau cu castile pe urechi.
July 12th, 2007 at 1:15 am
Am fost pana la Craiova numai sa vad fantana …am ramas placut surprins…e minunata ..tineti’o tot asa fratilor ,aveti un primar de milioane pe cand in marsesti e un primar de rahat ..
July 23rd, 2007 at 4:48 am
Am fost in vizita la Craiova si mi-a facut deosebita placere sa vad acest ansamblu de fantani din fata Prefecturii.Dar… exista si un dar in sensul ca pe o suprafata atat de mare colectarea apei pluviale lasa de dorit. Dealungul strazii Unirii de la Prefectura si pana la Minerva erau niste canale acoperite cu gratare metalice ce colectau apa pluviala si descarcau imediat suprafata asta mare de apa pluviala sau provenita din topirea zapezii. Au fost desfiintate aceste canale.Vom mai vedea cum se va comporta de prietenos aceasta suprafata cu pietonii in perioada de inghet dau de topire a zapezii.
August 9th, 2007 at 11:36 am
Da…superba fantana ,ceva unic ,ce sa mai…o realizare importanta pentru Craiova ,era ceva prioritar care nu suferea amanare. Nu am cuvinte! Frumos! Dar ,ca sa ajung acolo din cartierul Cv. Noua de unde locuiesc atat eu cat si cei aprox. 100.000 loc. ,trebuie sa trec fie prin zona Lic. Chimie ,pe langa cimitir ,fie prin Severinului (zona Billa)…oricare ruta as alege-o nu pot scapa de mirosul de RAHAT care duhneste acolo. Ca sa nu mai vorbim de cei care locuiesc in zona aia. Sarmanii oameni! Avem canalizarea orasului pusa la punct ,strazile impecabile, totul e ok ,deci personal consider ca nu mai era nimic urgent de facut asa ca ,aceasta fantana muzicala era necesara iar constructia ei era o prioritate. Felicitari pentru “MAREA REALIZARE” !!!
September 17th, 2007 at 3:50 am
e super fantana dar mai tb lucrat la ea ca sa fie cea mai frumoasa din lume
March 3rd, 2008 at 5:44 pm
Intr-adevar, in Craiova s-au rezolvat toooate problemele, astfel incat d-l SOLOMON si-a permis sa investeasca nenumarate carute de bani in fantana asta. Starea strazilor e deplorabila (mai bine starea potecilor), canalizare vax, da` avem fantana.
Domnule Solomon, pentru a ajunge de acasa pana la fantana imi distrug masina prin gropile din Craiova. Cand veti face ceva in privinta asta ?
July 30th, 2008 at 2:53 pm
de unde se poate afla playlistul fantanii din craiova?…sunt cateva piese care imiplac si nu stiu cum se numesc…
August 8th, 2008 at 11:27 am
deci nu va cred =))… helloo?! fatanile sunt superbe… infrmusetzeaza orasul enorm…si e un pucnt in + si voi face gura?! sincer va zic …dar vi sa urat cu binele :))… oh daaa…ce n-as da sa stati voi in orasul meu (campulung muscel …nu ca ati stii ceva de el …dar a rog) unde nu numai k avem in mijlocul orasului o fantana care habar n-ai ce reprezinta ….dar nici nush dk a func mai mult d 50 d ori in viatza ei…. si in + nu ai ce face…plictiseala….si voi va vaitati ca aveti fanta :)) o da…sunteti buni :))
August 8th, 2008 at 11:28 am
scuze pentru greseli….sunt pe fuga 😀
August 12th, 2008 at 3:04 am
Alexandra draga, apreciez parerea ta despre fantana ,dar avand in vedere prioritatile ….uite ,ca sa intelegi cum sta treaba cu fantana , am sa-ti fac o comparatie….hmm…este ca si cum ai avea o locuinta pe care trebuie sa o administrezi care necesita reparatii,la care WC-ul este defect si curge rahatul din el, patul ar fi rupt ,si ti se pune la dispozitie o suma de bani…..cu care in loc sa remediezi problemele in ordinea prioritatilor, i-ai investi intr-un televizor cu plasma ?!…..ramanandu-ne sa mancam popcorn si sa savuram mireasma care ne inconjoara…hi hi hi..!!!
August 13th, 2008 at 4:18 am
dan p… sincer nu cred k e chiar asa in craiova…de fapt sunt sigura… am crescut facand ruta Campulung- Craiova si believe me…nu cred k inotati in rahat…. nu cred k e neingrijita per total…aveti ce face …nu sunteti in pustietate.. Ok fantana aia si ca si celelalte nu erau o prioritate …dar oricum nu mi se pare ceva execrabil…Poate k primarului i-au lipsit niste circumvlolutiuni sau poate k a avut cateva in + s-a gand la fantani inaintea drumului dar asta e… Deh.. intodeauna ni se pare iarba mai verde in alta parte 😛 :))
November 9th, 2008 at 6:26 pm
Nu sunt din Craiova, si chiar nici din Romania, pina a ajunge in acest oras am trecut prin zeci de localitati din tara. Sa stiti ca asa frumusete mai rar, ba chiar extrem de rar am vazut, socotitiva ca sunteti norocosi. Si nu ponegriti fantana aiurea, ca ea nu-i vinovata in toate problemele care mai exista in Craiova.
November 30th, 2008 at 3:15 pm
E ceva minunt 🙂
June 6th, 2009 at 1:29 pm
cred ca este cel mai tare oras in care sau realizat multe in timp foarte putin sunteti cei mai tari
June 29th, 2009 at 9:46 am
in marele centru cu vestita fantana s-a tinut marele concert de decernare a nu stiu ce premii. sa fi folosit si voi dugheanele alea pe care ei le numesc wc-uri publice…. focare nici macar la 10 metri nu te puteai apropia de ele… nici macar atata lucru nu putem face? sa amenajam niste wc-uri cu evacuare la canal si cu bazin de apa?
June 29th, 2009 at 9:47 am
poate trebuia sa ne p…. in fantani………..
August 4th, 2009 at 2:19 pm
Intr-adevar, fantanile sunt foarte frumoase, iar piata este un loc foarte relaxant de petrecere a timpului.
O singura nemultumire am, si probabil nu numai eu. Locul meu preferat din piata prefecturii era culoarul de apa format intre cele doua fantani din fata intrarii mari a prefecturii. Insa acel culoar a disparut de foarte mult timp, lasand in locul sau inca doua fantani banale.
Parerea mea este ca acel culoar nuanta foarte mult piata prefecturii si ii dadea un anume farmec, ce din pacate a disparut.. Si eu inca ma intreb de ce..
Poate cineva se va obosi sa-mi raspunda, iar daca nu sper prea mult, poate cei ce se ocupa de fantanile din centru il vor reporni candva, pentru desfatarea ochilor trecatorilor.
August 5th, 2009 at 3:40 pm
Nu stiu daca a fost sau nu o coincidenta, dar aseara cand am ajuns (ca in fiecare zi, de altfel) in centru, am vazut culoarul de apa.. Ce-i drept nu era cum mi-l aminteam, dar arata superb si bucuria vazandu-l mergand a fost extraordinara.
Va multumesc din suflet.
February 4th, 2010 at 12:27 pm
Nu sunt din Romania, si nu am vizitat niciodata Craiova nici cu fantana, nici fara. Dar din cele expuse pe site ma doare mult cand vad ca nu aveti un coreograf inspirat pentru fantana asa de laudata. Atatea duze speciale, dar lucreaza… Iar operatorul parca-i calcat pe ureche ;(
Va rog sa ignorati mesajul daca nu am dreptate.